RES TILL KOH LIPE I THAILAND

Medan du befinner dig på Langkawi rekommenderar vi starkt att du passar på att resa till Koh Lipe i Thailand. Den lilla paradisön ligger en dryg timmes båtresa västerut från Langkawi och erbjuder det allra bästa av Thailand. Här samsas mysiga hotell med bra restauranger längs de kritvita stränderna. Under högsäsongen kring jul och nyår är ön välbesökt och för dig som gillar uteliv är Koh Lipe helt rätt plats att befinna sig på då. Tänk bara på att hotellpriserna går upp under högsäsongen. Under mellansäsongen oktober-november och februari-april behöver du inte längre trängas på stranden och kan njuta av lugna och lata dagar på den här fantastiska ön. Medan du befinner dig på Koh Lipe kan du också besöka grannöarna Koh Adang och Koh Ra Wi där du bl.a. kan dyka och snorkla. Missa inte heller ön Koh Tarutao som är en helt unik upplevelse.

TA BÅTEN TILL KOH LIPE

Båtarna till Koh Lipe avgår från Telaga Harbor på västra Langkawi och från Kuah på sydöstra delen av Langkawi. Resan från Telaga Harbor är ca 30 minuter kortare än från Kuah varifrån resan tar omkring 1,5 timme. Under lågsäsongen som sträcker sig från mitten av maj till mitten av oktober går det inga båtar mellan Langkawi och Koh Lipe. 

Från Telaga Harbor avgår båten förmiddag och eftermiddag under högsäsongen, annars en gång om dagen under mellansäsongen. Enkelresa kostar från 128 RM och 248 RM (onlinepris) tur och retur. Båten ankommer till Pattaya Beach på södra Koh Lipe där du går igenom passkontrollen. Här kan du boka din biljett. Från Kuah reser du med Tropical Charters och enkelresa kostar från 100 RM medan tur & retur kostar 200 RM (onlinepris). Båten avgår förmiddag och eftermiddag under högsäsongen, annars en gång om dagen under mellansäsongen.


Tänk på att du måste checka in vid färjeterminalen i god tid före avgång eftersom att du ska passera genom passkontrollen. Tänk också på att kolla upp så att du uppfyller visumkraven till Thailand.

HITTA DITT DRÖMHOTELL PÅ KOH LIPE

Trots att Koh Lipe är en liten ö finns här boendealternativ för alla smaker (och plånböcker). Från rustika bambuhyddor på stranden till fantastiska resorter med egna små stränder. Under högsäsongen rekommenderar vi att du förbokar ditt boende, då ön i princip blir fullbokad. Under mellansäsongen går det alldeles utmärkt att åka hit utan att ha bokat boende, och sedan promenera runt ön för att boka något på plats. Kom ihåg att Koh Lipe i princip stänger under lågsäsongen, från slutet av maj till oktober.

The Cliff
Idyllic Resort
Serendipity Resort

BESÖK KOH TARUTAO

För den äventyrslystne är ett besök på Koh Tarutao ett måste när du ändå befinner dig i området. Märk väl att du måste ta båten från Koh Lipe. Ön ligger drygt 8 KM norr om Langkawi och har en spännande historia. Ön som har varit värd för tv-serien Survivor var under 1930- och 40-talet en plats dit politiska fångar deporterades. Enligt sägnen kunde fångarna inte rymma från ön till följd av de saltvattenkrokodiler som härjade i havet utanför ön. Sedan 1974 är Tarutao nationalpark och lockar besökare som vill uppleva det orörda naturlivet, vilket görs bäst genom att vandra eller cykla (mountainbike).

 

Det finns inga hotell på ön och om du vill övernatta här bokar du ditt boende via nationalparken. Det är rekommenderat att du förbokar boendet, särskilt under högsäsongen. Du kan välja mellan att bo i tält eller bungalow. Förhållandena på Tarutao är mycket enkla och ön saknar egen strömförsörjning. En generator förser nationalparkens boende med ström kvällstid. På ön finns några enkla matställen med små butiker som stänger tidigt på kvällen. Charmigt och enkelt med andra ord. Ön är helt stängd för besökare under lågsäsongen maj till november.


Res till Tarutao från Koh Lipe med Bundhaya Speed Boat. Båtresan tar upp till en timme och kostar från 400 Thai Baht.