VÄLKOMMEN TILL PENANG

Penang är en av Malaysias största öar och känd som Malaysias matparadis. Penang är inte bara en ö utan även en stat, med tillhörande Sebarang Perai på fastlandet där du i hamnstaden Butterworth hittar den närmaste tågstationen. Penang står för Malaysias tredje största ekonomi och är den enda del av Malaysia där befolkningen till störst del består av kineser. Penang heter Pulau Pinang på malaysia och namnet betyder “betel nut island”, vilket förknippas med de betelpalmer som finns på ön. Under 1700-talet då Penang var under brittiskt styre hette ön Pulau Ka-satu (den första ön) och ön kallades då också orientens pärla.

PENANG - MALAYSIAS KULTURELLA NAV

Den största staden på Penang är George Town. Staden som tillhör UNESCO:s världsarvslista är fylld av tempel, kyrkor, moskéer och kolonialhus daterade 1800-tal. Förutom det historiska arvet är George Town känd för sina gatukonst och idag finns det ett par riktigt bra shoppinggallerior i och runt om staden. Det är helt enkelt en väldigt spännande stad att besöka. Därtill är George Town centrum för det som kallas Malysias matparadis. Här kan du äta mat från hela världen och på kvällarna tas gatorna över utav fantastisk street food. Till sin fördel har George Town att priserna är låga och en natt på hostel kan kosta kring 100 kronor och en måltid på gatan kan kosta så lite som 10 kronor. Därför är Penang och George Town mycket populärt bland backpackers från hela världen.

 

Den lite mindre staden Batu Ferringhi hittar du mitt på öns norra kust. Hit reser många turister för att bo på något av de stora lyxhotellen och njuta av den vackra stranden. I Batu Ferringhi finns många restauranger, däribland den berömda matmarknaden på Long Beach. Mellan George Town och Batu Ferringhi hittar du områdena Tanjung Tokong och Tanjung Bungah som har utvecklats från fiskebyar till ett attraktiva bostadsområden för både expats och malayer. Här hittar du bland annat matbutiker, trevligt hamnområde med restauranger, simklubb och ett par lokala matmarknader. Gelugor utgör ett stort område på östra Penang där du bland annat hittar universitet och många företag har sina kontor här. I närheten av Gelugor finns möjlighet till många aktiviteter såsom att besöka vattenfall och tempel.

 

För dig som vill hyra moped eller bil och ge dig ut för att upptäcka ön kan det vara bra att känna till några av Penangs större byar: Bayan Lepas som är det stora industriområdet vid flygplatsen i sydväst (förutom turismen är elektronisk tillverkning Penangs största inkomstkälla), Balik Pulau på västra delen av ön som är en typisk malaysisk by med fruktodlingar och risfält samt Teluk Bahang som är en liten fiskeby på nordvästra delen av ön och utgångspunkt för ett besök i nationalparken
 

Res till Penang
Bo på Penang
Upplev Penang