ÅK BÅT PÅ BORNEO

Med mängder av floder och ett stort antal öar är båt ett av de främsta transportmedlen på Borneo. Från Tawau och Semporna når du ett stort antal öar och från Sandakan går båtarna till bl.a. Lankayan och Selingan. Från Kota Kinabalu går båtar till Gaya Island och Labuan. Från Kota Kinabalu avgår också färjor till Brunei. Det är generellt billigt att resa med båt på Borneo och du behöver sällan boka i förväg.

Det finns mängder av företag som anordnar båtturer längs Borneos floder. Vanligen ger du dig ut ett par dagar och upptäcker Borneos djungel och djurliv. Särskilt populärt är det att färdas med ångbåt längs Rajang River. Här hittar du några exempel på båtturer.

FLYG TILL - OCH PÅ - BORNEO

Det finns två stora flygplatser på Borneo. Kuching i väst och Kota Kinabalu i öst, som båda är internationella flygplatser.

Till Kuching går det att flyga från en rad destinationer i Malaysia, däribland Penang, Kota Bharu, Johor Bahru och förstås Kuala Lumpur. Flyg med AirAsia, Malaysia Airlines eller Malindo Air. Du kan ocksa flyga från Singapore till Kuching med AirAsia, Malaysia Airlines och SilkAir. 

Till Kota Kinabalu kan du flyga inrikes från Penang, Kuala Lumpur och en rad andra destinationer med bl.a. AirAsia, Malaysia Airlines och Malindo Air. Du kan också flyga från Singapore med AirAsia och SilkAir. Det går dagliga flyg från en rad internationella flygplatser såsom närliggande Brunei samt Hong Kong, Manila, Taipei, Seoul, Denpasar, Jakarta och Guangzhou.

Det går flera dagliga flyg mellan Kuching och Kota Kinabalu. Du kan också flyga till några av de andra flygplatserna på Borneo; Kudat, Sandakan, Lahad Datu, Tawau, Lauan, Lawas, Mulu, Bario, Long Lellang, Long Akah, Marudi, Labuan, Miri, Bintulu, Mukah och Sibu. Merparten av dessa flygplatser har endast ett par flighter om dagen inom Borneo medan andra flyger till t.ex. Kuala Lumpur. Det är alltså fullt möjligt att resa runt på Borneo med flyg. Planera din flygresa med hjälp av Google Flights.

RES MED BUSS PÅ BORNEO

Buss på Borneo

Buss är det främsta transportmedlet när du vill resa runt på Borneo. Sedan bussbolaget Asia Star (dotterbolag till bussbolaget Biaramas) etablerade sig i Kuching år 2010 har förbindelserna på Borneo förbättrats oerhört. Asia Star finns i både Sarawak och Sabah, med busstationen i Miri som förbindelse. Detsamma gäller bussbolaget Bintang Jaya Express. Bussresan från Kuching till Miri respektive Miri till Kota Kinabalu kostar mellan 60-90 RM (enkel väg) och hela resan som går på Pan Borneo Highway tar ca 16 timmar. Kuching/Kota Kinabalu till Miri tar alltså ca 8 timmar. Bussarna är moderna med AC. Tänk på att ta med vatten och snacks. Ibland kan det vara skönt med en tröja/filt då bussarna kan bli lite väl nerkylda av AC:n.

För dig som vill resa vidare från malaysiska delen av Borneo kan du ta buss från Kuching till Pontianak i Indonesien, samt från Kota Kinabalu till Brunei. Boka här.

Det finns idag många alternativ för dig som vill resa hit och upptäcka hela Borneo. Flygförbindelserna med övriga Malaysia men också Singapore är goda, vilket gör att det är lätt att ta sig till Borneo. Det går också bra att flyga mellan Borneos städer, och bussförbindelserna är bra. Ska du däremot ta dig ut i djungeln behöver du i regel ordna med egen transport, eller ge dig ut på en organiserad tur. Precis som med mycket annat på Borneo, så är det enkelt och relativt billigt att ordna med transport på egen hand.

SÅ HÄR RESER DU TILL BORNEO

OCH SÅHÄR TAR DU DIG RUNT

TA TÅGET PÅ BORNEO

North Borneo Railway avgår från Tanjung Aru Station, ca 10 minuters bilresa söder om Kota Kinabalu. Tåget som har anor från 1900-talet och drivs av ett ånglok, avgår onsdagar och lördagar. Resan går till Papar, ca 4 mil söder om Kota Kinabalu, där du har lite tid att utforska staden innan tåget går tillbaka till Tanjung Aru. Resan tar ca 4 timmar och i priset ingår fika och lunch. Kostar ca 350 RM per person. Mer information och bokning här.

TA FÄRJAN TILL BORNEO

Det finns idag inga direkta färjeförbindelser mellan Malaysia/Singapore och Kuching/Kota Kinabalu. Från Tawau i Sabah går det varje vecka ett par färjor över till Indonesien. Läs mer här. Du kan resa från Singapore till Borneo med ett par stopp längs vägen:

  1. Ta färjan från Tanah Merah (i närheten av Singapores flygplats) till Tanjung Pinang på ön Bintan (Indonesien). Resan tar ca 3 timmar och kostar ungefär 200 kronor.

  2. Från Tanjung Pinang tar du taxi till hamnen i Kijang. Resan tar drygt 30 minuter och kostar ca 50 kronor.

  3. Färjan från Kijang till Borneo avgår en gång i veckan. Avresa från Kijang kl. 10.00 dag 1 och ankomst i Pontianak på västra Borneo (den indonesiska delen) dag 3 klockan 06.00. Längs vägen gör färjan stopp på öarna Jemaja, Siantan, Natuna, Mida och Serasan. Resan från Kijang till Pontianak kostar från 300 kronor.

  4. Från Pontianak tar du morgonbussen till Kuching. Resan tar ca 4 timmar och kostar 60 RM (ca 120 kronor).

TA BILEN PÅ BORNEO

Att upptäcka Borneo med bil (eller MC/scooter) är en mycket bra idé. Det ger dig gott om tid att göra stopp på unika platser längs vägen och din upplevelse av Borneo kommer bli mycket mer genuin. En veckas hyrbil kostar från ca 1000 kronor (såklart beroende på tillgång och bilstorlek). Hertz finns på flygplatserna i Kuching och Kota Kinabalu. MC/scooter är mer tillgängligt och kan hyras i alla städer samt på de flesta hotell. Bör inte kosta mer än 50 RM per dag. 

Som vi nämnde ovan så är Pan Borneo Highway huvudvägen när du reser mellan Kuching och Kota Kinabalu. Denna byggs ständigt ut med anslutande vägar i både nordlig och sydlig riktning, vilket förstås betyder att många vägar på Borneo är nya. Tänk på att det är vänstertrafik i Malaysia, och ta det alltid lugnt i trafiken. Se till att hålla mobiltelefonen fulladdad, bilen fulltankad (och koll på var närmaste bensinstation ligger), ha ett malaysiskt SIM-kort och spara de viktigaste nödnumren ifall någonting skulle hända.

BEHÖVER DU HJÄLP ATT PLANERA DIN RESRUTT?

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.