INFÖR DIN RESA TILL MALAYSIA

VIKTIG RESEINFORMATION

Malaysia är ett fantastiskt land med storslagen natur, vackra stränder och spännande kultur. Säkerheten är förhållandevis hög och det är enkelt att resa i landet, även om du har hela familjen med dig. Som alltid när man besöker ett nytt land finns det information som är bra att känna till, inte minst för att göra resan mer njutbar. Här delar vi med oss av sådant som är viktigt att veta inför resan till Malaysia. Trevlig resa!

PÅ STRANDEN

Sola och bada inte topless
Malaysia är ett muslimskt land där du som resenär måste visa respekt gentemot lokalbefolkningen. Att sola och bada topless är inte tillåtet. Tänk även på att klä dig respektfullt utanför stranden.
 

Var rädd om naturen
Rör aldrig vid, och stå aldrig på koraller när du snorklar eller dyker. När du vandrar i djungeln, se till att inte lämna något annat efter dig än fotspår.
 

Sandflugor

Det kan förekomma sandflugor på vissa utav öarna, framförallt Tioman. Använd tigerbalsam, myggsprej innehållande DEET eller ta med dig Tea Tree-olja och blanda med solskyddsfaktorn för att undvika bett.

HÅLL DIG FRISK

PENGAR & SÅNT

Använd myggsprej
Det är ganska så vanligt med denguefeber i den här delen av världen, och det förekommer malaria. Även om myggbetten skulle vara ofarliga så är de rejält irriterande, så se till att spreja på dig myggsprej även på dagen men i synnerhet kring solnedgången. Köp myggsprej när du kommer till Malaysia då de vanligen är mer effektiva än de som finns i Sverige.
 

Var försiktig
Ta aldrig emot alkohol från främlingar då du inte vet om alkoholen är äkta vara. Låt inte främlingar följa dig hem och var alltid försiktig med att berätta var du bor.

Dricksvatten
Det går inte att dricka kranvattnet i Malaysia men det går förstås bra att borsta tänderna och duscha i.

  
Läkarvård
De flesta öar i Malaysia har enklare läkarmottagningar samt apotek. Vid behov av sjukhusvård måste du i regel resa tillbaka till fastlandet. Läkarvården generellt i Malaysia håller mycket hög kvalitet. Vi rekommenderar att du har med dig ett reseapotek med de viktigaste läkemedlen så att du kan få snabb behandling. Här kan du läsa Vårdguidens allmänna råd för reseapotek. Om du tar läkemedel som är narkotikaklassade i Malaysia måste du se till att din läkare skriver ett intyg till dig. Straffen för att föra in narkotikaklassade läkemedel i Malaysia är mycket stränga, så chansa inte.
 

Försäkringar
Beroende på vilken typ av resa du ska göra, se till att du har rätt reseskydd. Du är försäkrad genom din kortförsäkring och hemförsäkring, men beroende på resans längd kan du behöva teckna en separat reseförsäkring. Det kan tyckas vare en stor utgift, men det är ingenting jämfört med kostnaderna att vårdas på sjukhus. Vi rekommenderar ERV:s reseförsäkringar. 

Visum
Som svensk får du visa on arrival när du anländer till Malaysia. Visumet gäller i 90 dagar. Visumreglerna kan ändras så se till att hålla dig uppdaterad här.
 

Cash is king
Valutan i Malaysia heter ringgit, förkortas antingen RM eller MYR. Se aktuell valutakurs här. Flera utav öarna i Malaysia saknar uttagsautomater (ATM) och då behöver du ta ut pengar innan du lämnar fastlandet. På de öar som har ATM behöver du tänka på att pengarna i automaten kan ta slut, så vänta inte med uttaget tills pengarna är slut. De större resorterna och hotellen tar vanligen kontokort, däremot är kortavgifterna höga, så försök hålla dig till kontanter. Hitta närmaste ATM här.

 

Dricks
Det är ingen som förväntar sig att du ska dricksa i Malaysia. Ett tips är att kolla på menyn. Om det står på menyn att det tillkommer skatt och serveringsavgift på notan, då behöver du inte dricksa eftersom att restauranger kommer lägga på 5-10 % för serveringen. Om du går på en restaurang där skatt redan ingår i priset, rekommenderar vi att du avrundar uppåt.
 
Butiker & affärer

På alla öar i Malaysia finns butiker där du kan köpa dryck, snacks och i många fall även andra livsmedel. Malaysia har flera taxfreeöar, varav Tioman Island är en utav dem. Du kan alltså köpa alkohol och cigaretter till riktigt bra priser. Kom bara ihåg att du inte får ta med dig taxfreevaror in i Singapore.

VALUTAKURS JUST NU

Elektricitet
Vissa utav öarna i Malaysia har egen elförsörjning medan andra får sin ström från fastlandet. Oavsett elförsörjningen är elnäten långt ifrån stabila, så räkna med att strömmen kommer gå då och då, framförallt på eftermiddagar och kvällar. Vid dåligt väder är också risken större för strömavbrott. Det kan vara en god idé att ta med sig en portabel laddare till mobiltelefonen. Kom också ihåg att du behöver ta med dig en adapter då eluttagen i Malaysia är utav brittisk standard. Ta också med dig en bra ficklampa att bära med dig när du går ut på kvällstid.
 

Kommunikation
Många hotell och restauranger har wifi, men hastigheten är sällan någonting att skryta med. Om du vill vara uppkopplad rekommenderar vi starkt att skaffa ett malaysiskt SIM-kort innan du lämnar fastlandet. Kan enkelt ordnas på t.ex. flygplatsen i Kuala Lumpur. Celcom fungerar bra på de flesta platser i Malaysia. Kostar från 20 RM.
  

Vattenförsörjning
De flesta öar i Malaysia har egen tillgång till färskvatten, medan andra får transportera vatten från fastlandet eller en annan närliggande ö. Det är viktigt att inte slösa på öns resurser så var sparsam med vatten t.ex. när du duschar. 
 

Säkerhet
Malaysias öar har generellt låg brottsstatistik med enstaka inbrott samt överfall mot kvinnor. Som alltid, bär inte med dig för mycket kontanter och lämna inte dina värdesaker obevakade på stranden. Se till att du förvarar pass och plånbok i en säkerhetsbox på hotellet. Gå aldrig hem ensam i mörkret. Om du blir utsatt för brott eller om du känner dig otrygg ska du anmäla det på närmaste polisstation. UD avråder från resor till Borneos östra och nordöstra kust och tillhörande öar.

VARDAGLIGA TING

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL MALAYSIA?

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.