HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL BORNEO?

Borneo tillhör de platser i Sydostasien som är bäst att besöka under sommarhalvåret då vädret är som mest stabilt, även om regn förekommer året runt. Den regnigaste perioden har du kring årsskiftet, så res hit mellan mars och oktober för minst regn. Då har du också störst chans att se orangutanger i det vilda, medan du kommer stöta på flest sköldpaddor mellan juni och september. Klimatet är förstås tropiskt och temperaturen växlar mellan 27-32 grader, och fuktigheten ligger omkring 80 %. Därför kan ett svalkande besök till Gunung Kinabalu vara skönt. 

Viktigt att tänka på är att Borneo ligger i riskzonen för höga halter av smogg då skogsbränder förekommer i Indonesien och på den indonesiska delen av Borneo. Använd den här sidan för att hålla koll på halterna.

 

Det finns egentligen ingen lågsäsong på Borneo då ön går att besöka året om. Besöksantalet ökar framförallt under det kinesiska nyåret som infaller någon gång mellan januari och mars. Vi rekommenderar att du alltid bokar ditt hotell i förväg. 

STORSLAGNA DAGAR PÅ BORNEO

UPPLEV BORNEO

FRÅN STORSTAD TILL DJUNGEL

Dykning

En av de främsta anledningarna till att Borneo är ett så populärt resmål är dykningen, som enligt många är i världsklass. Sipadan Island räknas ofta som Borneos bästa dykplats, och nuförtiden finns det inte längre några hotell kvar på Sipadan för att skydda marinlivet. Drygt 100 dykare släpps in i marinparken varje dag, så det gäller att boka sina dyk i förväg. Många andra öar, främst de i Sabah bjuder också på fantastisk dykning, och Lankayan Island är ett annat populärt resmål för dykare. Se fler dykplatser här.

Borneo är nära förknippat med djungel och paradisöar men det finns förstås mer än så att upptäcka under din resa. Borneo har en spännande historia och du har tillgång till mycket av Sydostasiens arv här. Intresset för Borneo är stort, och därför är förbindelserna med omvärlden goda, vilket gör att du enkelt tar dig hit och sedan kan resa vidare till andra platser på Borneo. Vårt bästa tips är att ha gott om tid när du reser till Borneo!

Uttagsautomater på Borneo

Det finns ett stort antal uttagsautomater (ATM) på Borneo så det finns ingen anledning att ta ut pengar i förväg. Om du ska ge dig ut på en längre tur, ta ut pengar innan du lämnar staden där du befinner dig. 

Taxi på Borneo

Uber finns i Kuching och Kota Kinabalu, vilket underlättar ditt resande enormt samtidigt som det blir billigare. Ladda ner appen redan i Sverige och se till att du har angivit ett betalkort. Det finns förstås också traditionell taxi över hela Borneo, men se till att alltid åka på taxi eller förhandla om priset före resan. För taxibokning rekommenderas appen GrabTaxi.

I trafiken på Borneo

Kör alltid försiktigt, ha alltid fulladdad mobil med tillgång till Google Maps. Om du kör MC/scooter, bär alltid hjälm. Ha alltid med dig ditt svenska körkort samt internationella körkort.

Kollektivtrafik på Borneo

Det är billigt att resa med kollektivtrafik på Borneo. I de mindre städerna och på landsbygden finns det i regel ingen kollektivtrafik men i de större städerna kan du åka buss.

Säkerhet
Säkerhetsläget i Sabah har varit osäkert sedan 1980-talet. Kidnappningar av både turister och malayer förekommer varje år. 2016 kidnappades 44 personer, varav 11 fortfarande hålls gisslan. UD avråder från resor längs Sabahs östra och nordöstra kust och avrådan gäller 10 KM inåt landet samt alla öar. Detta innebär att UD avråder från resor till bl.a. Sipadan och Lankayan. Resor hit sker alltså på egen risk. Tänk på att din hem/reseförsäkring inte gäller i områden som UD avråder från att resa till. 

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL BORNEO

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL BORNEO?

Nationalparker

Borneo har gott om nationalparker. Från de mitt i djungeln till marinparker längs kusterna. Tunku Abdul Rahman Park är ett populärt resmål, ca 20 minuters båtresa från Kota Kinabalu. Andra nationalparker som är väl värda ett besök är Kuching Wetlands, Batang Ai, Fairy CavesGunung Mulu, Mulu CavesBako, DeramakotGunung Gading och Kubah. Om du söker på bilder från Borneos nationalparker kommer du se många av öns hängbroar. En populär plats att se djungeln från ovan är Kinabalu Park. Klias Park är en ny och spännande destination.

Gunung Kinabalu

Berget Kingabalu i Sabah är 4095 meter över havet och bjuder på många vandringsmöjligheter. För att ta dig till toppen behöver du 2 dagar. Det finns många hotell vid foten av Kinabalu, speciellt på den östra sidan. Det finns många organisatörer som anordnar klättringsturer.

 

Vandra

För dig som gillar att vandra har Borneo mycket att välja mellan. Förutom bergsbestigningar och nationalparker kan du förstås vandra på öarna men också i djungeln. Populära vandringsdestinationer är Mount Santubong, The Pinnacles Trail,  En bra arrangör för vandringar är LOST.

Center för orangutanger & andra djur

Många reser till Borneo för att se orangutanger. Med lite tur kan du se de vilda i djungeln, men du kan också besöka någon av de stationer som tar hand om sjuka orangutanger och övergivna ungar. I Sepilok, nära Sandakan på Sabah, hittar du Orangutan Rehabilitation Center. I Sepilok finns också ett center för björnar och apor. Nära Kuching finns också ett orangutangcenter, The Great Orangutan Project. Du kan resa till Turtle Island där man arbetar för att bevara Borneos sköldpaddor. Ett annat populärt center att besöka är Sandakan Rainforest Discovery Center.

Snorkling

För dig som inte vill dyka, eller om du vill ha en paus från undervattensaktiviteterna, är snorklingen riktigt bra på Borneo. Merparten av Borneos öar bjuder på fin snorkling och även längs kusterna på fastlandet finns många bra snorkelplatser, liksom tillgängliga båtturer. Ge dig ut och njut.

Båtturer

Vi var inne på det lite grann på resesidan och utbudet av båtturer är enormt. Förstås från fastlandet till öarna, men också inåt landet längs med floderna. Rajang River är en särskilt populär flod att resa uppför, och utgångspunkten är Sibu. Kinabatangan River är hem till en stor del av Borneos djurliv. Längs med Lemanak River kan du möta lokalbefolkningen som bor i de berömda longhouses. Ångbåtsturer är populära, om än mycket dyra.

 

Guidade turer

Det finns otaliga turorganisatörer på Borneo. Det kan vara svårt att sålla i utbudet, och att veta vad du får för pengarna. Det är inte svårt att resa på Borneo på egen hand, men ska du ge dig ut i djungeln eller klättra Gunung Kinabalu är en organiserad tur att rekommendera. Vi gillar särskilt Intrepid som gör turer i små grupper och har guider som kan närområdet. Du hittar också många organisatörer här.

Dykning på Borneo

Åk tåg

Res mellan Kota Kinabalu och Papar på North Borneo Railway. Tåget avgår på förmiddagen och är åter i Kota Kinabalu efter lunch. Läs mer här.

Gå på marknader

Precis som i övriga Sydostasien har Borneo en marknadstradition. Här finns marknader för allt, från hantverk och tyger till mat. Två populära marknader är Gaya Street Market i Kota Kinabalu och Satok Weekend Market i Kuching. Många städer har också nattmarknader.

Ät gott

Det behöver knappt nämnas att Malaysia är en fantastisk matdestination. Borneo har ett stort utbud av såväl malaysisk som internationell mat, framförallt i storstäderna där du till och med hittar fine dining-restauranger. För en mer genuin matupplevelse rekommenderas alltid marknader och små oansenliga "hak" mitt i ingenstans. Här hittar du restauranger i Sabah respektive Sarawak.  

Museum

Borneo har en fascinerande historia och mycket av denna finns dokumenterad på Borneos många museum. Perfekt att utforska en regnig dag. De flesta museum tar en liten inträdesavgift. Kota Kinabalu: Sabah State Museum, Borneo Trading Post och Signal Hill. Kuching: Chinese Museum, Sarawak Museum, Brooke Gallery, Islamic Museum, Tun Jugah och John Tan Gallery. 

 

Vackra landmärken

När du är i Kota Kinabalu, missa inte den stora moskén. Detsamma gäller moskén i Kuching. Petagas War Memorial i Kota Kinabalu är ett välbesökt resmål. På Borneos nordligaste spets hittar du Simpang Mengayau och Tip of Borneo. I Kuching finns ett av Borneos mest kända landmärken, Sarawak Cultural Village, Chingsan Yan Temple och många longhouses.

Vaccinera dig

Det är viktigt att ta rätt vaccinationer före resan till Borneo. T.ex. malaria förekommer här. Kolla upp ditt skydd minst 2 månader före avresa.

Myggspray

Du kommer snart märka att myggspray är ett måste för att "överleva" resan på Borneo. Köp myggspray när du kommer fram till Borneo då de är mer effektiva än de vi har i Sverige. Använd inte myggspray med citronella då det attraherar en sorts geting.  

Tänk på vad du äter & dricker

Du kommer troligen se kött från både apor och fladdermöss, men undvik att äta detta då köttet kan bära med sig sjukdomar. Drick inte vatten från kranen (går bra att borsta tänderna i) och bär alltid med dig handdesinfektion i väskan.

Håll dig frisk
Sjukvården i storstäderna är bra, men om du befinner dig flera timmars vandring ut i djungeln, eller uppe på en bergstopp vill du se till att hålla dig frisk. Bär med dig lokal medicin som fungerar mot de vanligaste åkommorna. Ta med dig Resorb från Sverige, då det inte finns någon bra motsvarighet i Malaysia. Om du ska klättra Gunung Kinabalu, se till att du känner igen symptomen på höjdsjuka. Skogsbränder i Indonesien (södra Borneo) kan ge andningssvårigheter och det kan bli nödvändigt att bära ansiktsmask. Vid allvarliga sjukdomsfall bör du omedelbart ta dig till Kuala Lumpur.