UPPLEV LANGKAWI

FRÅN SPÄNNANDE NATUR TILL LATA DAGAR PÅ STRANDEN

Langkawi är den populära taxfreeön som med sin storslagna natur och vackra stränder lockar lyxresenärer och backpackers från hela världen. Langkawi kan stoltsera med världens brantaste linbana, spännande vandringsleder och mängder av naturupplevelser. I takt med att utbudet av restauranger och barer blir allt bättre så kan ön även locka de som vill få en matupplevelse på sin semester. Det är också lätt att koppla av och bara vara på Langkawi. Här nedan får du mängder av tips på hur du kan fylla dina dagar på Langkawi.

HA KUL PÅ LANGKAWI

Upptäck Langkawis stränder

Langkawis bästa stränder hittar du i Tanjung Rhu och Teluk Datai, alltså på öns norra sida. Övriga stränder är vackra att se på men vattnet är sällan kristallklart och maneter är vanligt förekommande. För att få uppleva de drömlika paradisstränderna rekommenderar vi att du tar båten till Koh Lipe.

 

Pantai Cenang är det livliga turistområdet på Langkawi och stranden sträcker sig längs med hela byn. Vila i en solstol, svalka dig på en strandrestaurang eller ägna dig åt något av alla de vattensporter som erbjuds. Dagarna blir inte långtråkiga i Pantai Cenang.

Pantai Tengah är stranden som tar vid efter Pantai Cenang och sträcker sig en dryg kilometer söderut. Den här stranden är betydligt lugnare än den nordliga grannen, även om du behöver se upp för maneter även här.

Pantai Kok är den orörda stranden strax väster om Telaga Harbor. Med lite tur är vattnet klart här och du kan ta dig ett svalkande dopp. I närheten ligger Langkawi Cable Car och vattenfallet Telaga Tujuh.

Tanjung Rhu är en oerhört vacker strand med sin kritvita sand. Den södra delen av stranden är öppen för allmänheten medan den norra delen tillhör Four Seasons och Tanjung Rhu Resort

Pantai Pasir Hitam ligger sydväst om Tanjung Rhu. Namnet betyder “svart sand” och det är just därför som stranden är ett populärt turistmål. Vid lågvatten kan du däremot promenera västerut och upptäcka delar av stranden som annars är otillgängliga vid högvatten.

I Teluk Datai hittar du ett par vackra stränder. Lyxresorterna The Datai och The Andaman har varsin privat strand. Längre österut ligger stranden Pasir Tengkorak, “dödskallestranden”, som är liten och badvänlig men också välbesökt, framförallt på helgerna.

Snorkling & Dykning

Langkawi är inte en destination för snorkling och dykning. Du hittar inte många koraller längs stränderna här. Däremot kan du åka på snorkeltur till marinparken Pulau Payar som ligger en dryg timmes båtresa söder om Langkawi. En dagstur kostar från 100 RM. För snorkling och dykning rekommenderas Koh Lipe, den thailändska ön som ligger en timmes båtresa västerut från Langkawi.

 

Båtturer

Det finns en mängd båtturer du kan göra kring Langkawi. Mangroveskogen på norra delen av ön är ett populärt utflyktsmål och härifrån når du bland annat Kilim Karst Geoforest Park. Du kan även paddla kajak genom mangroveskogen. Du kan också åka på båttur söder om Langkawi och upptäcka några av Langkawis 99 öar. Det finns också privata båtturer, äventyrsturer, fågelskådningsturer och solnedgångskryssningar, bland mycket annat. Två populära arrangörer är Damai Indah och Langkawi Nature.    

 

Vattensport

Längs stranden i Pantai Cenang finns en mängd vattensporter att välja mellan, allt från bananbåt till jetski, vattenskidor och skärmflygning. Förhandla alltid om priset. Det är billigare ju längre norrut du kommer i Pantai Cenang. Även i Tanjung Rhu kan du hyra jetski på stranden.

 

Langkawi Cable Car

Världens brantaste linbana (4400 meter lång) är föga förvånande ett av Langkawis mest populära besöksmål. Om du är höjdrädd så kommer den här turen vara (minst sagt) utmanande. Börja med att ta dig till Panorama Langkawi som ligger bortanför Telaga Harbor på västra delen av ön. Området är som en liten nöjespark (Oriental Village) med aktiviteter och restauranger. Ett tips är Art in Paradise, ett konstmuseum mitt i Oriental Village.

 

Det är här i Oriental Village som du checkar in till linbanan. Panorama Langkawi är särskilt välbesökt på helger och då kan du i värsta fall behöva köa ett par timmar till linbanan (det finns expressbiljetter som råder bot på detta). Från basstationen i Panorama Langkawi tar linbanan dig till mellanstationen på 650 meters höjd. Toppstationen ligger på 708 meters höjd. Uppe vid toppstationen på Gunung Machinchang ligger ett café. Grundpriset för en vuxen är 45 RM och expressbiljetten kostar 95 RM. Du kan också hyra en egen kabin och du kan välja en kabin med glasbotten. På hemsidan kan du lära dig mer om de olika biljettpaketen. Ta också en titt på Panorama Langkawis kalender för att vara säker på att linbanan verkligen är öppen under ditt besök, då den är stängd för underhåll med jämna mellanrum. Om du kan, planera in ditt besök när vädret är klart så att du får så mycket utsikt som möjligt för pengarna.

 

Sky Bridge

Hängbron på toppen av Gunung Machinchang är en av Langkawis stoltheter. Bron är 125 meter lång och hänger ungefär 100 meter ovanför berget. Vid klart väder är utsikten hänförande. Du når Sky Bridge från toppstationen och inträdet är 5 RM. Bron har varit stängd under vissa perioder och du kan bara nå bron när linbanan är öppen så kolla kalendern innan ditt besök. Läs mer här.

 

Vandra

En av de mest kända vandringslederna på Langkawi är den uppför Gunung Raya. Upp till toppen är det 881 meter och väl framme på toppen finns ett café där du kan njuta av utsikten. Du kan antingen vandra bilvägen (278) uppför berget och då startar du vandringen vid byggnaden Jabatan Kerja Raya som ligger längs med Jalan Ulu Melaka, drygt 1,5 mil norr om Pantai Cenang. Du kan också vandra uppför trapporna i djungeln, drygt 4300 till antalet. Börja vandringen i parken Lubuk Semilang som ligger på Jalan Padang Gaong, ca 1,5 mil norr om Pantai Cenang. Följ skylten “Tangga Helang Seribu Kenangana” som betyder de tusen minnenas väg.

 

Vid vattenfallet Telaga Tujuh (Seven Wells) hittar du en vandringsled på ett par kilometer genom djungeln som längs vägen utmanar med en del klättring.

 

Upptäck Langkawis vattenfall

Langkawi kan stoltsera med ett par vattenfall. Tänk bara på att vattenfallen kan vara torrlagda om det inte har regnat på länge. Telaga Tujuh Waterfall kallas också Seven Wells och ligger i närheten av Langkawi Cable Car på västra delen av ön. Smeknamnet Seven Wells står för de sju naturliga pooler som ligger i vattenfallet och det går alldeles utmärkt att bada i vattenfallet. För att komma till avsatsen med de sju poolerna behöver du dock klättra uppför 350 trappsteg.

 

Temurun Waterfall ligger på nordvästra Langkawi, i Teluk Datai. Från strandkanten promenerar du inåt land och når snart vattenfallet. Det är enkelt att nå fram till vattenfallet och du behöver inte ta på dig vandringskängorna. Området är utmärkt för en picknick och ett dopp i vattenfallet. Passa på att besöka Pasir Tengkorak, “dödskallestranden” som ligger nära Temurun.

 

Durian Perangin Waterfall ligger vid foten av Gunung Raya, inte långt ifrån de heta källorna i Kampung Ayer Hangat på bergets norra sida. Vattenfallet är enkelt att promenera till och området är passande för en picknick. Passa på att besöka de heta källorna när du är här.

Heta källorna i Kampung Ayer Hangat

Som vi precis nämnde, så kan du passa på att besöka vattenfallet Durian Perangin och de heta källorna när du befinner dig i byn Ayer Hangat på norra Langkawi. Längs vägen Jalan Ayer Hangat finns skyltar till de heta källorna. På området kan du uppleva en rad olika pooler med salt källvatten i olika temperaturer och vandra längs en reflexologisk stig. Du kan också hyra en egen jacuzzi vilket kostar från 150 RM per timme.

 

Langkawi Wildlife Park

Man ska alltid vara försiktig och göra grundlig research innan man interagerar med djur i Sydostasien. Många zoo och djurparker lämnar mycket att önska vad gäller djurhållning etc. Langkawi Wildlife Park har fått mycket goda omdömen av besökarna som har bedömt att de ser ut att må bra. Den här djurparken uppskattas för att man får komma nära djuren och den är särskilt lämpad för barn. Langkawi Wildlife Park ligger på nordöstra delen av ön, längs med Jalan Ayer Hangat. Läs mer här.

 

Underwater World
Ett besöksmål som har fått varierande betyg är Underwater World i Pantai Cenang. Om du har sett de stora akvarierna i exempelvis Singapore eller Dubai kommer du inte imponeras av Underwater World på Langkawi. Om det är en regnig dag och du vill underhålla barnen kan ett besök här vara trevligt. Inträdet är 33 RM för barn och 43 RM för vuxen. Läs vad andra tycker på tripadvisor.  

 

Djungeläventyr

För dig som vill höja pulsen lite grann har Langkawi två spännande äventyrsbanor som tar dig genom djungeln, högt bland trädtopparna. Skytrex Adventure (kostar från 45 RM) ligger i Telaga Harbor och Langkawi Canopy Adventures (kostar från 180 RM) ligger i parken Lubuk Semilang på Jalan Padang Gaong, ca 1,5 mil norr om Pantai Cenang.   

 

Gå på bio

Vad bättre att göra en regnig dag på Langkawi? Langkawi Cineplex i Kuah visar de senaste filmerna. Det är billigt att gå på bio i Malaysia, från 12 RM per person. Du behöver inte boka i förväg.

 

Gå på spa

Alla lyxhotellen på Langkawi har ett eget spa. Det finns förstås fristående spa på ön och dessa anses vara några av de bästa: Rumah Holistic mellan flygplatsen och Telaga Harbor, Ishan Malaysian Spa ligger söder om Pantai Cenang, Alun-Alun Spa i Pantai Cenang, Yuan Spa i södra Pantai Cenang samt Langkawi Ayurvedic Massage i norra Pantai Cenang.

 

Yoga & Träning

Många av resorterna håller egna yogaklasser men du kan också yoga på Langkawi Yoga i östra Pantai Cenang som även anordnar retreats. Yoga Now Langkawi som ligger i norra Pantai Cenang håller dagliga yogaklasser och anordnar retreats. Heartbeat Fitness & Yoga har förutom yoga även pilates och Les Mills gruppträningsklasser, ligger i Langkawi Fair Shopping Mall i Kuah.

 

Åk gokart

Morac International Karting i norra Pantai Cenang kan du åka gokart från 35 RM per person.

 

Spela golf

Det finns hela tre golfbanor på Langkawi. The Els Club i Teluk Datai är en ny 18-hålsbana med internationell standard designad av golflegendaren Ernie Els. Green fee från 500 RM. Gunung Raya Golf Club har en 18-hålsbana vid foten av Gunung Raya på bergets östra sida. Green fee från 250 RM. 99 East Golf Club har varit stängd en period för att färdigställa banan och öppna upp igen med 18 hål. Planen är att öppna banan i början av 2017, så håll utkik på klubbens hemsida.

 

Restauranger & barer

Utbudet av restauranger och barer på Langkawi växer sig allt större. Numera kan du äta mat från stora delar av världen, och lyxresorterna står för de mest extravaganta restaurangerna. På Langkawi hittar  du förstås många små lokala restauranger där du kan äta fantastisk malaysisk mat. Om du tycker om att upptäcka lokal mat, missa inte nattmarknaden i Kuah.

 

Några av de mest populära restaurangerna på Langkawi just nu

Franska caféet My French Factory i Pantai Cenang.

FatCUPID i södra Pantai Cenang som är känd för sin kryddiga malaysiska mat.

Välbesökta Sun Cafe med europeiska rätter på menyn. 

Privilege Restaurant & Bar i Telaga Harbor serverar malaysiska rätter och skaldjur.

Cactus i södra Pantai Cenang är omtyckt för sina billiga och välsmakande thairätter.  

Wonderland Food Store i Kuah anses av många vara Langkawis bästa fiskrestaurang.

Pia’s The Padi bjuder på välsmakande indisk/malaysiska rätter bland risfälten i Kampung Bukit Hantu, ca 1,5 mil norr om Pantai Cenang.

The Pizza Maker anses av många göra öns bästa pizza. Ligger i södra Pantai Cenang.

Unkaizan i södra Pantai Cenang serverar förstklassig sushi.

 

De populäraste barerna på Langkawi hittar du i och söder om Pantai Cenang. Många besöker The Sunset Deck, D’Reef at the Cliff, Yellow Cafe, Sunba Retro Bar, Debbie’s Place och Nest Rooftop.

Langkawi har ett relativt stabilt klimat tack vare att Malaysias västkust inte drabbas lika hårt av monsunperioden som den östra kusten. Det regnar vanligen som mest från augusti till november. Temperaturen växlar från 22 grader nattetid till omkring 30 grader på dagarna. Det finns egentligen ingen lågsäsong på Langkawi då ön går att besöka året om. Under regnsäsongen är vädret förstås mer instabilt men temperaturen är densamma. Den verkliga högsäsongen på Langkawi inträffar kring jul, nyår och det kinesiska nyåret som infaller någon gång mellan januari och mars. Då stiger både besöksantalet och priserna på ön.

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL LANGKAWI?

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL LANGKAWI

Uttagsautomater

Det finns uttagsautomater (ATM) i Kuah, på flygplatsen, i Pantai Cenang, i Telaga Harbor, och i Teluk Ewa på norra delan av ön. Du behöver alltså inte ta ut pengar innan du anländer till Langkawi. Du kan betala med kort på många hotell och restauranger, men kolla alltid hur många % som tas i kortavgift.

 

Kollektivtrafik och transporter

Det finns ingen kollektivtrafik på Langkawi. För att ta dig från en plats till en annan är moped det allra smidigaste. En dags hyra kostar från 30 RM. Du kan förstås också ta taxi, men tänk på att det är svårt att få tag på en taxi om du befinner dig utanför turistområdena. På många hotell kan du hyra cykel för att förflytta dig kortare sträckor, vilket bör kosta från 10 RM per dag. Vägarna på Langkawi är relativt nya, allting är bra skyltat och trafiken är lugn. Att hyra bil kan också vara ett bra alternativ och en dags hyra kostar från 40 RM. Moped och cykel hyr du lättast genom ditt hotell. Meddela gärna hotellet i förväg att du kommer vilja ha cykel/moped på plats när du kommer till Langkawi. Bil hyr du lättast genom att förboka en bil till flygplatsen eller Kuah. Här finns mer info.

 

Taxi

Precis som på Penang så använder taxiåkarna på Langkawi endast fasta priser. Det gör att priserna är högre än vad de normalt skulle vara men fördelen med det är att du inte blir lurad eftersom att alla taxiåkare tar samma pris. Det kan dock vara en god idé att kolla priset i förväg så att du vet vad resan ska kosta. Nattetid är taxiresorna 50 % dyrare. Här finns mer info.

 

Läkarvård

Det finns ett sjukhus på Langkawi, beläget mellan Kuah och flygplatsen. Läkarvården i Malaysia är generellt billig men du behöver alltid ha en reseförsäkring om något allvarligt skulle hända. I Pantai Cenang, Kuah, Padang Masirat, nära Tanjunh Rhu och vid flygplatsen finns också mindre läkarmottagningar samt apotek.

Säkerhet

Den största hälsofaran på Langkawi är att bli bränd av maneter och varje dag behandlar läkare på Langkawi brännskador från maneter. Risken är störst mellan januari och juni. De flesta maneter är ofarliga även om de lämnar smärtsamma spår efter sig, men runt om Langkawi förekommer också dödliga maneter. Om du kommer i kontakt med en manet, håll dig lugn (så att inte gifterna tar sig ut i blodet) och applicera vinäger på brännsåren. Ta dig till en läkarmottagning eller till sjukhuset i Kuah. Det är rekommenderat att barn har simdräkter på sig.

Butiker
I alla byar finns butiker där du kan köpa frukt, dryck och snacks. Eftersom Langkawi är en taxfreeö finns här många taxfreeshoppar (duty free) där du kan köpa billig alkohol.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL LANGKAWI?

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.