UPPLEV PANGKOR

MALAYSIAS NYASTE PARADISÖ

Pangkor är den perfekta platsen för spännande aktiviteter blandat med lata dagar på stranden. Till skillnad från många andra paradisöar i Malaysia har Pangkor ett någorlunda fungerande vägnät vilket gör det enkelt att ta sig från en plats till en annan. Här är våra tips på hur du kan få uppleva fantastiska dagar på Pangkor.

AKTIV SEMESTER PÅ PANGKOR

Snorkling

Pangkor är inte optimalt för snorkling. Om du absolut vill snorkla rekommenderas en båttur där du kan snorkla vid den lilla ön Giam som ligger utanför Teluk Nipah. Kostar från 20 RM.​

 

Dykning

Pangkor är inte en destination som förknippas med dykning. Du kan däremot utgå från Pangkor om du vill dyka i området kring Pulau Sembilan. De bästa dykplatserna kräver Advanced Open Water. Den enda dykarrangören i Pangkor är Quiver Diver Team som har sin dykshop på Marina Island i Lumut. En dyktur med tre dyk kostar från 350 RM.

Dykkarta Pangkor

Vattensport

Det finns olika sorters vattensporter att ägna sig åt på Pangkor, däribland skärmflygning, jetski och bananbåt. Vattensport hittar du främst på Teluk Nipah (nordvästra stranden) och Bogak Beach (sydvästra stranden).

 

Båtturer

Ett utflyktstips är Pulau Sembilan som ligger drygt 2 mil söder om Pangkor. Du kan också åka ut till Pulau Mentangor på Pangkors västkust för en dags sol och bad.​

 

Upptäck vägarna på Pangkor

Du kan hyra moped på ditt hotell eller i hamnen. Du bör inte betala mer än 30-40 RM per dag. Om du inte vill hyra moped kan du åka taxi. Här är det fast pris som gäller och kortare resor bör kosta från 15 RM. Du kan också åka på taxitur runt hela Pangkor från 40 RM. Förhandla alltid om priset först så att ni är överens om vad det kommer kosta. Du kan också hyra cykel från 5 RM per dag. Fråga på ditt hotell.

 

Paddla kanot

På alla stränderna kan du hyra kanot och upptäcka omgivningarna från havssidan. Det kostar från 50 RM att hyra kanot en dag.​

Vandra

Vandra över Pangkor Hill, mellan Bogak Beach och Sungai Pinang Kecil. Du rekommenderas upplysa ditt hotell om att du ger dig ut på en djungelvandring.

 

Besök tempel

Det finns tre tempel på Pangkor. Det taoiska templet Fu Lin Kong ligger vid foten av Pangkor Hill, strax väster om byn Sungai Pinang Besar. Det kinesiska templet Lin Je Kong ligger norr om Teluk Nipah och Coral Bay. Det indiska templet Sri Pathira Kaliamman ligger precis vid havet utanför byn Sungai Pinang Besar.

 

Besök det holländska fortet

Det holländska fortet, Kota Belanda på malay och Fort Dindingh på holländska, byggdes på 1670-talet och renoverades på 1740-talet efter att fortet fallit på 1690-talet.

 

Restauranger & barer

Förutom hotellens restauranger kan du hitta många små lokala restauranger, framförallt i huvudbyn Pangkor, som serverar malaysisk mat. Några tips att prova är Daddy's Cafe i Coral Bay, Island One Cafe & Bakery i Sungai Pinang Besar, Hornbill Restaurant i Teluk Belanga och Warung Manshor i Teluk Nipah.

 

 

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL PANGKOR?

Det finns egentligen ingen tid på året då det är bäst att besöka Pangkor då västra Malaysia inte har lika tydliga monsunsäsonger som på den östra sidan. Vädret på Pangkor är relativt stabilt, även om det tropiska klimatet gör att regn- och åskskurar förekommer året om.


Ett tips är att undvika att resa till Pangkor i samband med malaysiska skolloven och högtiderna, samt under det kinesiska nyåret. Pangkor är en av Malaysias ännu oupptäckta öar bland västerländska turister. Närheten till fastlandet gör att resan hit är betydligt kortare än till många andra öar. Till sin fördel har Pangkor det stabila och vackra vädret som gör att det går att resa hit året om.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL PANGKOR

Pangkor består av staden Pangkor och därefter en rad mindre byar. Sungai Pinang Kecil och Sungai Pinang Besar ligger på östkusten och det är här båtarna från Lumut och Marina Island stannar. Teluk Dalam är den vackra stranden på norra delen av ön. Coral Bay, Teluk Nipah och Bogak Beach på västkusten är populära stränder där du också hittar flest hotell. Strax väster om Pangkor hittar du den lilla ön Pangkor Laut, en privatägd ö med en vacker lyxresort.


Det finns flera uttagsautomater (ATM) på Pangkor. Du behöver alltså inte ta ut pengar innan du lämnar fastlandet. De större resorterna tar kontokort men du ska vara medveten om kortavgifterna kan vara så höga som 10 %.

 

Det finns flera läkarmottagningar och apotek på Pangkor. I alla byarna finns butiker där du bland annat kan köpa frukt, dryck och snacks.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL PANGKOR?