UPPLEV PENANG

MALAYSIAS MEST PERSONLIGA Ö

När du tänker på Penang är det troligt att du förknippar ön med street food och spännande historia men faktum är att en av Malaysias största öar har massor att erbjuda. Penang börjar alltmer likna en tropisk storstad med närhet till shopping och restauranger men också djungel och vackra stränder. För dig som vill ha en aktiv semester är Penang ett passande resmål. Här delar vi med oss av rekommendationer inför resan och tips på roliga aktiviteter.

SPÄNNANDE DAGAR PÅ PENANG

Snorkling & Dykning

Vattnen kring Penang lämnar en hel del att önska vad gäller möjligheterna till snorkling och dykning. Vill du ägna dig åt dessa aktiviteter rekommenderar vi någon av öarna på östkusten. Däremot kan du åka på dagstur till Payar Island som ligger ca två timmar norr om Penang, och ca en timme från Langkawi. Ditt hotell kan hjälpa dig boka båtresan som sträcker sig från 07.00 på morgonen till ca 17.30 på eftermiddagen. Kostar från 250 RM.

 

Vattensport

På Long Beach i Batu Ferringhi finns mängder av olika vattensporter att välja mellan, allt från bananbåt till jetski. Du kan också rida på stranden.

 

Spela golf

Det finns två golfbanor på Penang. Penang Turf Club Golf ligger inte långt från George Town och erbjuder spel på 9 hål. Penang Golf Club ligger i Bukit Jambul, närmare flygplatsen. Banan har 18 hål och klubben har driving range.

 

Gå på hästkapplöpning

Penang Turf Club håller hästkapplöpningstävlingar ett par gånger i månaden. Se klubbens hemsida för information om när.

 

Upptäck Georgetown

Det bästa sättet att upptäcka George Town är att promenera runt i staden. På Penang Tourist Centre vid Fort Cornwallis finns kartor som ger förslag på promenadrutter och visar var i staden du kan hitta de berömda gatumålningarna. Du kan också åka cykeltaxi (trishaw) som kostar från 30 RM per timme, eller hyra en egen cykel.

 

De mest berömda gatorna att se i George Town är Armenian Street, Pitt Street, Love Lane, Little India, The Esplanade, Beach Road och Leith Street. Här möts du av många kolonialhus och gatumålningar, samt templet Khoo Kongsi, byggnaden Cheong Fatt Tze, moskén Kapitan Keling och vackra Pinang Peranakan Mansion.

 

Besök Penangs tempel

Det finns ett antal tempel på Penang som är väl värda ett besök. Förutom ett stort antal tempel i centrala George Town hittar du två andra tempel på Penang som är väl värda ett besök. Kek Lok Si (Temple of Supreme Bliss) anses vara Sydostasiens största buddhistiska tempel och ligger nära byn Air Itam. Nedanför templet finns den 36,5 meter höga statyn av Kuan Yin (Goddess of Mercy). Ta dig enklast hit med taxi. Temple of the Azure Cloud (ormtemplet) byggdes 1850 till minne av munken Chor Soo Kong. Templet ligger i byn Bayan Lepas. Legenden om munken säger att han tog hand om ormar i templet och än idag är det inte helt ovanligt att se ormar i templet. Utanför templet finns numera ett ormmuseum. Att besöka muséet kostar från 5 RM medan templet är gratis. Du kan enkelt ta dig hit med buss.

 

Gå på festival

Det anordnas i princip en festival varje månad i George Town. Eftersom att alla världens religioner finns representerade här är utbudet av religiösa festivaler stort. Några av de festivaler du kan fira på Penang är: Hari Raya Puasa i slutet av Ramadan, det kinesiska nyåret med efterföljande fullmånsfestival, hinduiska högtiden Thaipusam i januari/februari, buddhistiska festivalen Vesak, George Town Festival från juni till juli, OBSCURA Festival of Photography i augusti, Penang International Dragon Boat Festival, japanska karnivalen Bon Odori, kristna festivalen till minne av St. Anne i juli, Nine Emperor Gods Vegetarian Festival i september/oktober, hinduiska Depavali (ljusfestivalen), Penang Floral Festival i Botanic Gardens, thailändska vattenfestivalen Songkran i april.

 

Gå på museum

Det kan vara skönt att ta en paus från värmen och besöka några av Penangs museum. Det finns en rad museum i George Town, däribland Penang State Museum, Made in Penang Interactive Museum, Colonial Penang Museum, Pinang Peranakan Mansion, Khoo Kongsi och The Camera Museum.

Utanför George Town kan du besöka Penang War Museum som ligger i Batu Muang på sydöstra Penang och är ett krigsfort från 1930-talet. På krigstemat kan vi också rekommendera Fort Cornwallis. Läs mer nedan. Toy Museum Heritage Garden ligger i Teluk Bahang på nordvästra delen av ön och har över 100000 leksaker.

Penang Botanic Gardens

Parken är öppen dagligen från 05.00 till 20.00. Du tar dig enklast hit med taxi eller buss 10. Den botaniska trädgården har funnits på denna plats sedan 1884 och är känd som Waterfall Gardens tack vare det lilla vattenfallet som ligger i parken. Penang Botanic Gardens är en populär plats för promenader, joggingturer, tai chi, qi gong och musikfestivaler.

 

Entopia by Penang Butterfly Farm

Här hittar du världens första fjärilsfarm med över 7000 fjärilar. Öppen dagligen från 09.00 till 18.00. Ett besök kostar från 25 RM. Ligger i Teluk Bahang på nordvästra Penang och du tar dig enkelt hit med buss 102 eller 501.

 

Tropical Spice Garden

I den här parken kan du upptäcka över 100 sorters krydd- och örtväxter och ett stort antal exotiska växter. Ligger mellan Batu Ferringhi och Teluk Bahang. Ta dig hit med buss 101 eller 102.

 

Tropical Fruit Farm

I närheten av Balik Pulau på västra Penang ligger en fruktfarm där du kan njuta av en härlig promenad. Du kan köpa med dig solmogen från fruktfarmen. Du tar dig enklast hit med taxi.

 

Durian Farm

Under duriansäsongen kan du besöka odlingen nära Balik Pulau och prova på den här speciella frukten i olika former. Farmen håller öppet maj till augusti. Du tar dig enklast hit med taxi.

Besök Fort Cornwallis

Fort Cornwallis ligger precis vid havet i norra George Town. Fortet är det största som finns bevarat i Malaysia och är daterat till sent 1700-tal. Det är gratis att besöka fortet och ger en unik inblick i Penangs och George Towns historia.

 

Guidade cykelturer

Om du besöker turistkontoret i George Town kan du hjälpa dig hitta en lämplig guidad tur. Dels kan du cykla i George Town men du kan också upptäcka andra delar utav ön, såsom Balik Pulau på västra Penang.

 

Hyr moped

På många platser i George Town och Batu Ferringhi kan du hyra scooter/moped/motorcykel. Du kan också fråga på ditt hotell/hostel. Så snart du lämnar George Town lugnar trafiken ner sig. Kostar från 40 RM per dag. Du kan t.ex. hyra moped och cykel vid Gurney Drive (bredvid Bali Hai Restaurant).

 

Hyr bil

Det finns flera biluthyrare i George Town och på flygplatsen. Med bil kan du i lugn och ro upptäcka allt som Penang har att erbjuda. Kostar från 100 RM per dag. Tänk på att det är vänstertrafik som gäller på Penang och om du inte är en van vänsterförare så försök att undvika morgon- och kvällsrusningen.

 

Shopping

Idag finns det ett stort antal gallerior på Penang. Gurney Paragon är en ny galleria med bra shopping, restauranger och biograf. Bredvid Paragon ligger den äldre gallerian Gurney Plaza. 1st Avenue Penang ligger i hjärtat av Penang, på Jalan Magazine. Queensbay Mall är Penangs största galleria och ligger mitt på östkusten. I Tanjung Tokong ligger den nya gallerian Straits Quay som har ett mycket trevligt läge vid hamnen. I gallerian Prangin Mall som ligger vid busstationen Komtar hittar du en typisk malaysisk galleria med många små butiker. 2018 kommer IKEA öppna i regionen Penang.

 

På Penang finns också ett par marknader som kan vara spännande att besöka. Lorong Kulit Flea Market på Jalan Air Itam har öppet från tidig morgon till 13.00. Här kan du bland annat köpa frukt, kläder och souvenirer. Pasar Malam är den berömda nattmarknaden i Batu Ferringhi där du kan hitta allt från kläder till lampor och smycken.

 

Djungelvandring i Penang National Park

Ta buss 101 eller 501 till Teluk Bahang, precis i utkanten av Penang National Park. Du anmäler dig på turistkontoret så att parkvakterna vet att du befinner dig i djungeln. Här kan du vandra längs med den norra strandlinjen till Monkey Beach eller ta stigen rakt genom djungeln till Kerachut Beach på den nordvästra kusten. Det är här i nationalparken som du hittar Penangs vackraste stränder. Merparten av stigarna i nationalparken är märkta och underhållna, men var beredd på att det här är riktig djungelvandring (som kräver bra skor) och chansen att se exotiska djur är stor. Ta med vatten och glöm inte solskyddsfaktorn. Vandringen till Monkey Beach tar drygt 1,5 timme och till Kerachut Beach ca 2 timmar. Väl framme på stränderna finns dryck och snacks att köpa. Från Monkey Beach kan du fortsätta vandringen ett par hundra meter upp mot fyren Muka Head Lighthouse som ger fantastisk utsikt över nationalparken. På Kerachut Beach finns ett sköldpaddsreservat och med lite tur kan du se halvsköldpaddor här.

 

Om du inte vill promenera tillbaka genom djungeln är det bäst att du på förhand bokar upphämtning med båt redan innan du ger dig in i nationalparken. Det går vanligen att ta en båt från stränderna tillbaka till Teluk Bahang men det är inte garanterat att det finns någon på plats, så förboka om du inte är säker på att du orkar vandra tillbaka. Bör kosta från 50 RM per båt från Monkey Beach och från 100 RM från Kerachut Beach.

 

Vandra uppför Penang Hill

Penang Hill (800 meter över havet) erbjuder fantastisk utsikt över ön. För dig som inte vill ge dig ut på ett par timmars svettig och utmanande vandring kan du ta bergbanan från Jalan Bukit Bendara (i det här området finns också många tempel att besöka). Tur & retur med linbanan kostar från 30 RM och tåget går mellan 06.30 och 23.00. Speciellt på helger är besöksantalet mycket stort så var beredd på långa köer då.

 

För dig som vill få sig ett ordentligt träningspass börjar vandringen i Botaniska Trädgården. Du kan antingen börja vandringen från en stig vid i bakre delen av Botaniska Trädgården och här övergår sedan stigen i trappor. Du kan också börja vandringen precis utanför entrén till Botaniska Trädgården. Vandringen upp till Penang Hill tar 2-3 timmar. Halvvägs uppför Penang Hill finns en rastplats och där kan du ta avtagsvägen till vänster och vandra genom djungeln den sista biten. Var dock beredd på en del klättring. Väl uppe på Penang Hill är vandringen väl värd mödan då utsikten är fantastisk. Uppe på Penang Hill finns restaurang och food court där du kan få i dig någonting uppfriskande. Vandringen tillbaka till Botaniska Trädgården tar ca 2 timmar. Glöm inte att ta med ordentligt med vatten. Det är enklast att ta sig till Botaniska Trädgården med taxi eller buss 10.

Åk till Jerejak Island

Ön Jerejak ligger mitt på Penangs östra sida, mellan broarna. På ön finns en resort för den som vill stanna en natt eller två. Ön erbjuder bra möjligheter till vandring och mountainbike samt lite stillsammare aktiviteter såsom spabehandlingar och poolbad. Det går dessvärre inte att bada i havet utanför Jerejak då vattnet är förorenat från båttrafiken i sundet mellan Penang och fastlandet. Färjan från Penang avgår mellan 06.30 och 12.30. Tur & retur kostar 6 RM för dig som har bokat boende på ön. För dig som vill göra en dagstur kostar färjan 16 RM.

 

Skönhet & avkoppling

Det finns mängder av spa, frisörsalonger och nagelstudior på Penang. Några av de mest populära är Panpuri Organic Spa på Eastern & Oriental Hotel i George Town, Tjantek Mulus Spa på Lebuh Pantai nära färjeterminalen i George Town och Chi - The Spa på Shangri-La i Batu Ferringhi.

 

Upplev Malaysias matparadis

Om det är någonting du kan göra på Penang så är det att äta god mat. Här, i Malaysias matparadis, kan du prova på mat från hela världen. Allt från singaporeansk fiskgryta till syriansk kebab och kinesiska bakverk. Utbudet är enormt! För den äventyrslystne rekommenderas att besöka gatorna Jalan Macalister, Lebuh Kimberly, Lebuh Campbell och Gurney Drive Hawker Stall på kvällen då deras food courts/hawker stalls öppnar upp. Missa inte ett smakprov av bland annat Char Kway Teow (Penangs motsvarighet till Pad Thai), Penang Laksa (fiskgryta), Nasi Kandar (malaysisk rätt med ris och currygryta) och Satay (köttspett som serveras med jordnötssås, röd lök och gurka).

 

För dig som vill äta gott på restaurang är de här restaurangerna bland de mest populära

 

George Town

Kebaya på Stewart Lane

Mews Cafe på Muntri Street

Tek Sen Restaurant på Lebuh Carnarvon

Jawi House Cafe & Gallery på Armenian Street

Norr & Dean Cafe på Noordin Street

 

Batu Ferringhi

Andrew’s Kampung

Living Room Cafe Bar & Gallery

Rasa Sayang på Shangri-La

Feringgi Grill

 

Bar- och Nattliv

För dig som vill uppleva nattlivet i George Town rekommenderas området kring hotellet Eastern and Oriental som ligger i norra delan av Jalan Penang. Här hittar du bland annat takbaren Three Sixty Degree Skybar på Bayview Hotel, och baren 32 at the Mansion. I Batu Ferringhi kan du ta dig till någon av de strandbarer som har öppet sent.

 

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL PENANG?

Penang har ett relativt stabilt klimat tack vare att Malaysias västkust inte drabbas lika hårt av monsunperioden som den östra kusten. Temperaturen växlar från 22 grader nattetid till omkring 30 grader på dagarna. Regnsäsongen sträcker sig från augusti till november medan den torraste (och varmaste delen) av året är januari och februari. Men, kom ihåg att säsongerna växlar för varje år. Viktigt att tänka på är att Penang ligger i riskzonen för höga halter av smogg då skogsbränder förekommer i Indonesien, vilket främst sker på hösten. Använd den här sidan för att hålla koll på halterna.

 

Det finns egentligen ingen lågsäsong på Penang då ön går att besöka året om. Under regnsäsongen är vädret förstås mer instabilt men temperaturen är densamma. Den verkliga högsäsongen på Penang inträffar kring jul, nyår och det kinesiska nyåret som infaller någon gång mellan januari och mars. Då stiger både besöksantalet och priserna på ön. Om du har för avsikt att besöka Penang under högsäsongen rekommenderar vi starkt att du bokar ditt boende i förväg. Under övriga delar av året är det inga problem att resa hit utan att ha bokat i förväg.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL PENANG

Uttagsautomater

Det finns ett stort antal uttagsautomater (ATM) på Penang och alla de största bankerna i Malaysia har kontor här. På Penang finns även alla bekvämligheter såsom postkontor, shoppinggallerior, stora matbutiker, biografer, sjukhus och tandläkare. Det är i regel cash som gäller på Penang men du kan betala med kort på bland annat hotell och restauranger. Stäm bara av kortavgiften innan du betalar med ditt kort då det är vanligt med höga kortavgifter i Malaysia.

Taxi på Penang

Taxi är ett eget kapitel på Penang. Till skillnad från många andra delar av Malaysia används inte taxameter här utan taxiförarna har gått samman och enats om fasta priser. Det gör att taxiresorna på Penang är dyrare än vad de skulle vara med taxameter och det är inte alltid så lätt att få tag på en taxi. Du har därtill liten möjlighet att förhandla om priset. Det enklaste sättet att boka en taxi är att använda apparna Grab eller Easy Taxi. Numera finns Uber på Penang och antalet förare ökar ständigt. Priserna är ungefär hälften av de fasta taxipriserna, så Uber är i regel ett bättre alternativ än vanlig taxi. Exempelvis kostar taxi från flygplatsen till George Town från 50 RM medan Uber kostar från 20 RM.

Kollektivtrafik på Penang

Det är billigt att resa med kollektivtrafik på Penang. RapidPenang är företaget som står för busstrafiken och busslinjer täcker hela ön. Busstationen i George Town heter Komtar och här stannar alla bussar. Den andra stora busstationen heter Pengkalan Weld (Weld Quay) och ligger vid färjeterminalen. Regionbussarna stannar vid stationen Sungai Nibong som ligger på östkusten, en dryg mil söder om George Town. En enkel resa kostar från 1 RM. Du behöver betala den exakta summan för bussresan då du inte får någon växel. Du kan också köpa ett veckokort som kostar från 30 RM. Det finns också en gratisbuss (CAT shuttle) som går mellan Komtar och Pengkalan Weld var tjugonde minut mellan 06.00 och 24.00. Använd RapidPenangs app för att ta reda på hur du tar dig från A till B. Det finns också HopOnHopOff-bussar på Penang och de kostar från 40 RM per person och då kan du hoppa på/av bussarna under 24 timmar.

Säkerhet
Penang anses vara en säker plats men du bör vara medveten om att ficktjuvar kan förekomma på platser där många turister vistas. Du rekommenderas vara försiktig när du promenerar på öde platser när det är mörkt ute och undvik att gå hem ensam. Åk inte med oregistrerade taxiåkare såsom “Kerata Sapu”. När du befinner dig i djungeln eller Botaniska Trädgården; tänk på att aporna kan vara aggressiva så bär inte med dig någon mat. Det är inte ovanligt med maneter i det här området och den farliga kubmaneten har påträffats i Batu Ferringhi. Var försiktig och se dig om i vattnet, oavsett var du badar.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL PENANG?