UPPLEV PERHENTIAN

SÅ NÄRA PARADISET DU KAN KOMMA

Perhentian är den perfekta platsen för lata dagar på stranden. Omgivningarna är oerhört vackra och det är lätt att bara vara. För dig som vill fylla dagar med spännande aktiviteter har Perhentian en hel del att erbjuda. Här är våra tips på hur du kan få uppleva fantastiska dagar på Kecil och Besar.

LÄNGTA TILL SEMESTERN PÅ PERHENTIAN

Snorkling

Snorklingen på Perhentian är av bra kvalitet och tillgängligheten, att det går att snorkla direkt från stränderna, lockar många besökare till öarna. Många besökare vittnar dock om att korallerna i närheten av stränderna håller på att dö ut. Bästa platserna att snorkla direkt från stranden är Teluk Pauh på Besar, norra delen av Long Beach på Kecil och västra Kecil vid Aur Bay. För bästa möjliga upplevelse är det alltid alltid bäst att fråga “locals” vilken tidpunkt som är bäst att ge sig ut i vattnet, var du hittar de bästa korallerna eller var du kan se sköldpaddor. Du kan hyra snorkelutrustning hos alla dykshoppar och på de flesta hotell. Som alltid när du snorklar, stå aldrig på och rör aldrig vid korallerna.

 

Den bästa snorklingen får du uppleva på snorkeltur runt öarna, kostar från 30 RM. Se till att du får besöka de små öarna Rawa, Burung och Susa Dara samt bukten Tanjung Basi som ligger på Besar.

 

Dykning

Det finns ett trettiotal dykplatser kring Perhentian som du når med båt. Många utav dessa lämpar sig för nybörjare då dykningen är enkel och vattnet är lugnt. Några av de mest populära dykplatserna är Tokong Laut, Sugar Wreck, Terumbu Tiga och Tanjung Besi. Kring Perhentian kan du bland annat se olika arter av revfiskar, sköldpaddor och hajar.

 

Vi rekommenderar dessa dykshoppar

Kecil: Panorama Diver, Turtle Bay Divers och Quiver Dive Team.

Besar: The Barat Dive Center och Urbanisland Divers.

 

Dykcertifikat

Det är populärt att resa till Malaysia för att ta dykcertifikat. Dels är kvaliteten riktigt bra men priserna är också lägre än på många andra platser på jorden. Priserna kan självfallet variera, men här är några riktpriser att utgå ifrån.

 

  • Discover Scuba - från 200 RM.

  • Advanced Open Water - från 900 RM.

  • Open Water - från 1100 RM.

Dykkarta Perhentian

Båtturer

Att åka på båttur runt Perhentian är ett perfekt sätt att upptäcka öarna. Det finns ett gäng båtarrangörer som anordnar dagsturer med tur, bland annat White Dolphin Day Tours. Om du frågar på hotellet så kan de hjälpa dig ordna en båttur. Det kan också vara en bra idé att följa med på en snorkeltur, även om du inte snorklar, för att få uppleva mer än bara öarna. Kostar från 30 RM.

 

Ta båten mellan byarna

Förutom att promenera genom djungeln för att komma till andra byar och stränder, är båttaxi det enda alternativet. Korta resor kostar från 10 RM.

 

Paddla kanot

På flera resorter och hotell kan du hyra kanot och upptäcka omgivningarna från havssidan. Det tar 3-4 timmar att paddla runt Kecil respektive Besar. Det kostar från 30 RM att hyra kanot.

 

Fiska

Perhentian är den perfekta destinationen för djuphavsfiske. Många reser hit för just detta ändamål. Vissa resort och hotell, samt en del båtföretag, anordnar fisketurer. Kom bara ihåg att du aldrig får fiska inom den marina parken. Mars till oktober bjuder på bäst förutsättningar för djuphavsfiske.

 

Vandra

Det finns alltså bara ett fåtal vägar på Kecil och Besar. I övrigt finns det många stigar att vandra genom djungeln för att ta sig från en strand till en annan, men var beredd på en vandring "off the beaten track". Var beredd på att möta varaner, apor och andra spännande djur under din promenad. Förutom att ge dig ut på egna vandringar kan du exempelvis vandra från Long Beach till Coral Bay (Kecil) och från Coral Bay till Mira Beach och vidare till Impiani Beach och huvudbyn på Kecil. Du kan också vandra mellan Watercolours Paradise till Arwana (Besar).

 

Besök sköldpaddsreservatet på Besar

På Turtle Beach på Perhentian Besar hittar du ett sköldpaddsprojekt som arbetar för att föda upp och ta hand om sjuka/skadade sköldpaddor. Ta med lite extra pengar under ditt besök för att donera till arbetet. Du kan också ställa upp som volontär. Läs mer här.

 

Gå på spa

Vill du gå på spa på Perhentian får du söka dig till resorterna. Exempelvis BuBu Resort och Alunan Resort på Kecil samt Tuna Bay Island Resort på Besar har fina spa.

 

Restauranger & barer

Utbudet av restauranger är begränsat och de flesta hittar du på resorten och hotellen. Förutom hotellens restauranger som främst serverar västerländsk mat kan du självfallet hitta små lokala restauranger, framförallt i huvudbyn, som serverar malaysisk mat.

 

Några populära restauranger och barer på Kecil

Restaurangen på Matahari Chalet på Long Beach.

Santai Restaurant på BuBu Resort på Long Beach.

The World Café på BuBu Resort på Long Beach.

Crocodile Rock Beach Bistro i Coral Bay.

Ewan Cafe i Coral Bay.

 

Några populära restauranger och barer på Besar

Mama’s Place, söder om Teluk Pauh.

Paradise Restaurant, söder om Teluk Pauh.

The Barat Restaurant i Teluk Pauh.

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL PERHENTIAN?

Den bästa tiden på året att besöka Perhentian är under sommarmånaderna, vilket främst beror på att vädret är mest stabilt då. Du kan förvänta dig ca 20-25 grader på nätterna och omkring 30 grader på dagarna. Precis som i alla tropiska länder kan det förekomma regn även under torrsäsongen.

 

Under vinterhalvåret drabbas Perhentian av den nordöstra monsunen och under denna period stänger många hotell. Under monsunsäsongen försämras sikten så mycket att snorkling och dykning i regel inte är möjligt. Det är inte att rekommendera att resa till Perhentian under lågsäsongen.

 

Oavsett när du vill åka till Perhentian - boka alltid ditt boende i förväg.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL PERHENTIAN

Det finns inga uttagsautomater (ATM) på Perhentian. Du behöver alltså ta ut tillräckligt mycket pengar i Kuala Lumpur, Kota Bahru, Kuala Terengganu eller Kuala Besut. De större resorterna tar kontokort men i övrigt är det kontanter som gäller. Däremot ska du vara medveten om att flera utav resorterna på Perhentian tar upp till 10 % i kortavgift när du betalar med kortet på plats.

  

Det finns en läkarmottagning med apotek på Besar.


På de större hotellen samt i byarna finns små butiker där du kan köpa dryck och snacks.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL PERHENTIAN?

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.