UPPLEV REDANG

EN AV MALAYSIAS VERKLIGA PARADISÖAR

Redang består av åtta små öar och en stor, den som vanligen förknippas med Redang. Förutom att njuta av fantastisk snorkling och dykning i det kristallklara vattnet är de kritvita stränderna perfekta för avkoppling. För dig som vill ha en lite mer aktiv semester har Redang en hel del att erbjuda. Här är våra tips på hur du kan få uppleva fantastiska dagar på Redang.

NJUT AV FANTASTISKA REDANG

Snorkling

Snorklingen är en av anledningarna till att många reser till Redang. Du kan snorkla direkt från stranden Pasir Panjang på östkusten. Allra bäst upplevelse får du om du ger dig ut på en snorkeltur till öarna som ligger utanför Redangs kust. Kostar från 90 RM för en hel dag.

 

Du kan hyra snorkelutrustning på de flesta hotell och hos alla dykshoppar. Som alltid när du snorklar, stå aldrig på och rör aldrig vid korallerna.

 

Dykning

Redang är en populär destination för dykning. Ett dyk, för dig som redan har dykcertifikat, kostar från 100 RM. Det marina livet kring Redang är mycket bra, och du kan bland annat se hajar och sköldpaddor, och det kan förekomma mantas och valhajar i området. Dykshopparna på Redang drivs främst av hotellen och resorterna. Några utav dykshopparna på ön är Coral Redang Divers, Redang Bay Divers och Redang Pelangi Resort. Det finns ett trettiotal dykplatser kring Redang och några av de mest populära är Tanjung Tokong, Big Mount, Southern Tip, Black Coral Garden och Terumbu Kili. Läs mer om dykningen här.  

 

Dykcertifikat

Det är populärt att resa till Malaysia för att ta dykcertifikat. Dels är kvaliteten riktigt bra men priserna är också lägre än på många andra platser på jorden. Boka din dykkurs i förväg så att dykshoppen kan se till att det finns en dyklärare på plats när du kommer.  Priserna kan självfallet variera, men här är några riktpriser för Redang att utgå från.

 

  • Discover Scuba - från 160 RM.

  • Advanced Open Water - från 900 RM.

  • Open Water - från 1000 RM.

Dykkarta Redang

Båtturer

Att åka på båttur runt Redang är ett perfekt sätt att upptäcka de andra åtta öarna som också räknas till Redang. Det finns ingen organiserad båttaxi eller båtföretag på Redang som ordnar båtturer så du behöver chartra en egen båt. Räkna med att en dag kostar från 500 RM.

 

Paddla kanot

På flera resorter och hotell kan du hyra kanot och upptäcka omgivningarna från havssidan. Det kostar från 30 RM att hyra kanot.

 

Vandra

Då det inte finns någon båttaxi på Redang är det enda alternativet, förutom att chartra en egen båt, att vandra mellan byarna på öns östra sida. Du kan också vandra från Pasir Panjang i väst till Teluk Dalam i norr, samt från södra delen av ön (söder om den gamla flygplatsen) till Teluk Dalam i norr. På din vandring kommer du bland annat stöta på varaner, apor och en och annan spindel.

 

Besök sköldpaddsreservatet

Pasir Chagar Hutan är stranden på öns nordvästra del dit sköldpaddor kommer för att lägga sina ägg. Där finns också ett reservat som du kan skänka pengar till.

 

Gå på spa

Vill du gå på spa på Redang är det lyxresorterna som gäller. Priserna är fortfarande betydligt lägre än i Sverige och en timmes massagebehandling kostar från 200 RM. Du kan exempelvis besöka Taaras Beach & Spa Resort i Teluk Dalam eller Sari Pacifica Resort & Spa på Pasir Panjang.  

 

Restauranger & barer

Utbudet av restauranger är begränsat och de flesta hittar du på resorten och hotellen. Förutom hotellens restauranger som främst serverar västerländsk mat kan du självfallet hitta små lokala restauranger, framförallt i huvudbyn mitt på ön, som serverar malaysisk mat. Flest restauranger och barer hittar du längs Pasir Panjang (Long Beach) där några populära val är Redang Laguna Food Court, Sang Suria Restaurant och Sandfly Café. Nära Teluk Dalam är Aima Grill Fish Restaurant, Asmadi och Hazeme Seafood Restaurant tre populära och billiga alternativ.

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL REDANG?

Den bästa tiden på året att besöka Redang är under sommarmånaderna, vilket främst beror på att vädret är mest stabilt då. Du kan förvänta dig ca 20-25 grader på nätterna och omkring 30 grader på dagarna. Precis som i alla tropiska länder kan det förekomma regn även under torrsäsongen.

 

Under vinterhalvåret drabbas Redang av den nordöstra monsunen och under denna period stänger många hotell. Under monsunsäsongen försämras sikten så mycket att snorkling och dykning i regel inte är möjligt. Det är inte att rekommendera att resa till Redang under lågsäsongen. Du bör också undvika Redang då Singapore och Malaysia har skollov, helgdagar och under det kinesiska nyåret. Då är ön särskilt välbesökt.

 

Oavsett när du vill åka till Redang - boka alltid ditt boende i förväg.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL REDANG

Det finns inga uttagsautomater (ATM) på Redang, och inte heller i Merang. Du behöver alltså ta ut tillräckligt mycket pengar i Kuala Lumpur, Kuala Terengganu eller på annan ort på din väg till Redang. De större resorterna på Redang tar kontokort men i övrigt är det kontanter som gäller. Du ska däremot vara medveten om att flera utav resorterna på Redang tar upp till 10 % i kortavgift när du betalar med kortet på plats.

 

När du kommer till Redang betalar du den obligatoriska besöksavgiften på 5 RM per person till den marina parken.

  

Det finns en läkarmottagning i byn, 10 minuters promenad söder om Teluk Dalam. Flera utav öns resorter har också tillgång till läkare. Närmaste sjukhus ligger i Kuala Terengganu.


På de större hotellen samt i byarna finns små butiker där du kan köpa frukt, dryck och snacks. Du kan också köpa öl för omkring 8 RM och malaysisk vodka för omkring 15 RM per flaska.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL REDANG?