UPPLEV TIOMAN

NJUT AV ATT VARA PÅ EN AV VÄRLDENS VACKRASTE ÖAR

Det är lätt att tro att det enda som finns att göra på Tioman är att hänga på stranden, dricka iskall öl och se solen gå ner. Vissa nöjer sig med dessa enkla sysslor, men för de som är lite mer äventyrliga har Tioman en hel del att erbjuda. Här är våra tips på hur du kan få uppleva fantastiska dagar på en av världens vackraste öar.

HÄRLIGA DAGAR PÅ TIOMAN

Snorkling

Många reser till Tioman för att få uppleva den högklassiga snorklingen. Dels kan du snorkla direkt från stranden men självfallet också ge dig ut på en snorkeltur. Stränderna är relativt långgrunda och vid lågvatten kan det vara svårt att komma ut i vattnet och snorkla. Det bästa är att fråga på hotellet vilken tidpunkt som är bäst att ge sig ut i vattnet. Du kan hyra snorkelutrustning hos alla dykshoppar och på de flesta hotell. För att minska skadorna på korallerna har många slutat hyra ut fenor och vissa dykshoppar kräver att du har flytväst på dig så att du inte kan dyka ner och röra vid korallerna.

 

Bästa platserna att snorkla

Direkt från stranden i Paya, Tekek och ABC. 

På snorkeltur till någon av de närliggande öarna, t.ex. Renggis eller Tulai.

 

Dykning

Det finns en mängd fantastiska dykplatser kring Tioman. Vissa kan till och med nås direkt från stranden. Kring Tioman kan du se olika arter av sköldpaddor och hajar. Under årets första månader finns även chansen att se mantas och valhajar. kan hitta dykshoppar över hela Tioman och så gott som alla har fina betyg på Tripadvisor. 

 

Vi rekommenderar dessa dykshoppar

DiveAsia, B&J Dive Center och Tioman Dive Centre.

 

Dykcertifikat

Det är populärt att resa till Malaysia för att ta dykcertifikat. Dels är kvaliteten riktigt bra men priserna är också lägre än på många andra platser på jorden. Priserna kan självfallet också variera, men här är några riktpriser att utgå ifrån.

 

  • Discover Scuba - från 200 RM.

  • Advanced Open Water - från 1000 RM. 

  • Open Water - från 1200 RM. 

Dykkarta Tioman

Båtturer

Att åka på båttur runt Tioman är ett perfekt sätt att upptäcka ön. Fråga på hotellet efter ett bra pris.

 

Ta båten mellan byarna
Om du inte vill vandra genom djungeln är det båttransporter som gäller på Tioman. Att åka mellan två närliggande byar kostar från 20 RM per person för en enkel resa. Längre sträckor kan kosta upp till 150 RM per person enkel resa och dubbla priset kvällstid. Beroende på säsong kan vädret vara varierande och därför rekommenderas inte båtturer när det är mörkt ute.

 

Paddla kanot

På flera resorter kan du hyra kanot och upptäcka omgivningarna från havssidan.

 

Fiska

Om du gillar, eller vill prova på djuphavsfiske är Tioman rätt plats för dig. Inom den marina parken som omger Tioman är fiske inte tillåtet, men däremot ca 25 kilometer utanför kusten. Du kan också följa med någon utav Tiomans lokala fiskare. Fråga på hotellet så kan de hjälpa dig ordna en fisketur.

Vandring

Det finns alltså bara ett fåtal vägar på Tiomans norra del, samt en väg över till Juara på östra delen av ön. I övrigt finns det många stigar att vandra genom djungeln, men var beredd på en vandring "off the beaten track". Du kan hitta flera vattenfall som är relativt lättillgängliga. På öns sydöstra del, nära byn Mukut hittar du det stora vattenfallet Asah. Härifrån kan du också vandra till toppen av Dragon's Horn Peak (för lokalbefolkningen Bukit Nenek Simukut) men för att bestiga toppen behöver du tillstånd från Tioman Development Authority.

 

  • Från Tekek i väster till Juara i öster kan du förvänta dig ca 2 timmars vandring. Du följer elledningen hela vägen men kom ihåg att det inte finns någon belysning så se till att du är hemma igen innan det blir mörkt. Alternativet att åka båt tillbaka till hotellet kostar från ca 100 RM per person.

  • Från norra byarna Salang och ABC kan du vandra genom djungeln till Monkey Beach. Återigen, följ elledningen och ta med dig ordentligt med vatten. Särskilt vandringen från Salang är utmanande. Både från ABC och Salang tar vandringen ca 90 minuter.

  • Från Tekek till ABC, ca 4 KM, kan du vandra längs betongvägen.

  • Betongvägen från ABC i norr till hotellet Selasa Tioman c/o Tioman Horizon Condotel i söder är ca 8 KM.

 

Spela golf

Tioman har en 18-hålsbana där 9 hål spelas i djungeln och 9 hål vid havet. Det går att hyra all utrustning på golfklubben. Olikt många andra banor i Sydostasien finns här inga caddies och du får promenera banan om du föredrar det framför att åka golfbil. Läs mer här.

 

Besök sköldpaddsreservatet i Juara

I Juara finns ett sköldpaddsprojekt som arbetar för att föda upp sköldpaddor och ta hand om sjuka djur. Ta med lite extra pengar under ditt besök för att donera till arbetet. Du kan också ställa upp som volontär. Läs mer här.

 

Gå på spa

Vill du gå på spa på Tioman får du söka dig till resorterna. Exempelvis Berjaya Tioman Resort, Japamala Resort, Minang Cove Resort och Tunamaya Resort har fina spa. 

 

Restauranger & barer

Utbudet av restauranger är begränsat och de flesta hittar du på hotellen. Förutom hotellens restauranger som främst serverar västerländsk mat kan du självfallet hitta små lokala restauranger, framförallt i Tekek, som serverar malaysisk mat. Nattliv finns det inte mycket att skryta med men däremot kan du köpa egen alkohol i taxfreebutikerna.

 

Några populära restauranger och barer på Tioman

Tioman Cabana Beach Bistro i Tekek.

Restoran Delima strax norr om Berjaya Resort, på vägen till Tekek.

Tamarind Terrace på Japamala Resort, i byn Genting.

Mandi-Mandi Restaurant på Japamala Resort, i byn Genting.

Zion House i ABC.

Allo Bar i ABC.

Hamdan Restaurant i Juara på östra Tioman.

Santai Bistro i Juara.

NÄR ÄR DET BÄST ATT RESA TILL TIOMAN?

Den bästa tiden på året att besöka Tioman under sommarmånaderna (maj till augusti) vilket främst beror på att vädret är mest stabilt då. Du kan förvänta dig ca 20-25 grader på nätterna och omkring 30 grader på dagarna. Precis som i alla tropiska länder kan det förekomma regn även under torrsäsongen.
 
Under vinterhalvåret (november till februari) drabbas Tioman av den nordöstra monsunen och under denna period stänger många hotell. Under monsunsäsongen försämras sikten så mycket att snorkling och dykning i regel inte är möjligt. Många hotell stänger under lågsäsongen och var beredd på att båten inte går om det är dåligt väder. Det gör att Tioman inte är en bra lågsäsongsdestination. 
Mellansäsongen mars-april och september-oktober är däremot riktigt trevliga med vanligen färre besökare och bra väder.
 
Oavsett när du vill åka till Tioman - boka alltid ditt boende i förväg.

BRA ATT VETA INFÖR DIN RESA TILL TIOMAN

Det finns en uttagsautomater (ATM) i Tekek, precis vid flygplatsen. Precis som på alla avlägsna platser kan pengarna i uttagsautomaten ta slut, så gör ett uttag på fastlandet för att vara säker på att du klarar dig ett tag. De större resorterna tar kort, dock med hög kortavgift, men i övrigt är det kontanter som gäller.
  
Tioman är en av Malaysias taxfreeöar. Du kan alltså köpa alkohol och cigaretter till riktigt bra priser. Små butiker går att hitta i alla byarna. Dessa säljer, förutom taxfreevaror, vanligen även souvenirer, kläder, snacks och kylda drycker. Kom bara ihåg att du inte får ta med dig taxfreevaror in i Singapore.
 
Det finns en läkarmottagning (Klinik Kesihatan) i Tekek som är öppen dygnet runt. Du hittar också enklare sjuksköterskemottagningar (Klinik Desa) i Genting, Mukut och Juara. Vid behov av sjukhusvård måste du resa tillbaka till fastlandet. 

Det kan förekomma sandflugor på Tioman. Använd tigerbalsam, myggsprej innehållande DEET eller ta med dig Tea Tree-olja och blanda med solskyddsfaktorn för att undvika bett.

Läs fler rekommendationer på vår sida med allmän reseinformation om Malaysia.

HAR DU FRÅGOR INFÖR DIN RESA TILL TIOMAN?

HOS SVENSKAR I MALAYSIA FÅR DU SVAR.